Rate this page

Ancient History Multiple Choice Questions Page-12


Question 133. The number of Puranas is

(A) 16
(B) 18
(C) 19
(D) 21

[UPPCS (GIC) 2010; UPPCS (Pre) 2009]

Ans:  (B) 18  


Question 134. Vedic river Askini is identified with which one of the following rivers?

(A) Beas
(B) Ravi
(C) Chenab
(D) Jhelum

[UPPSC (GIC) 2010]

Ans:  (C) Chenab  


Question 135. In the ancient period chief-livelihood of the Aryans was

(A) Agriculture
(B) Hunting
(C) Artcraft
(D) Business

[UPPCS (Pre) 1993]

Ans:  (B) Hunting  


Question 136. The Rig Veda is the

(A) Collection of hymns
(B) Collection of stories
(C) Collection of words
(D) Text of war

[UPRO/ARO (Pre) 2016]

Ans:  (A) Collection of hymns  


Question 137. The main theme of Upanishads is

(A) Social structure
(B) Philosophy
(C) Law
(D) State

[UP Lower Sub. (Pre) 1998]

Ans:  (B) Philosophy  


Question 138. The ninth Mandala of the Rig Veda Samhita is devoted wholly to

(A) Indra and his elephant
(B) Urvashi and the Heaven
(C) Gods related to plants and drugs
(D) ‘Soma’ and the god who is named after the drink

[40th BPSC (Pre) 1995]

Ans:  (D) ‘Soma’ and the god who is named after the drink  


Question 139. Which of the following inscriptions tells about the Aryan’s movement of Aryan from Iran to India?

(A) Man Sehra
(B) Shahbazgarhi
(C) Boghaz-Koi
(D) Junagarh

[UPPCS (Mains) 2009]

Ans:  (C) Boghaz-Koi  


Question 140. The term ‘Aryan’ denotes

(A) An ethnic group
(B) A nomadic people
(C) A speech group
(D) A superior race

[IAS (Pre) 1999; UPPCS (Pre) 1999]

Ans:  (D) A superior race 


Question 141. The word Gotra occurs for the first time in

(A) Atharvaveda
(B) Rig Veda
(C) Samaveda
(D) Yajurveda

[UPPCS (Mains) 2005]

Ans:  (B) Rig Veda  


Question 142. Meaning of the term ‘Arya’ in classical Sanskrit is

(A) Believer of the God
(B) A hereditary cast
(C) A believer in particular religion
(D) A Noble man

[UP Lower Sub. (Pre) 1998]

Ans:  (D) A Noble man  


Question 143. Who among the following wrote on the original homeland of the Aryans?

(A) Sankaracharya
(B) Annie Besant
(C) Vivekanand
(D) Bal Gangadhar Tilak

[UPPCS (Pre) 1996]

Ans:  (D) Bal Gangadhar Tilak  


Question 144. From which Upanishad, the words ‘Satyameva Jayate’ have been taken?

(A) Mandukopanishad
(B) Kathopnishad
(C) Chhandogyopanishad
(D) None of the above

[UPPCS (Spl)(Pre) 2004
UPPCS (Mains) 2004]

Ans:  (D) None of the above  



Shopping Cart
Scroll to Top
Talk to Me
1
Hi, Ask me anything regarding your exam
Scan the code
Help Desk
Hi, Ask me anything regarding your exam preparation.